Ragunda gamla kyrka

Kyrka byggd av lokala bergarter

Ragunda gamla kyrka är en välbevarad kyrka från början av 1500-talet. Den är byggd med block av olika stensorter, bergarter, från Ragunda. I de blottade kyrkväggarna kan du bland annat se den röda bergarten Ragundagranit och den mörka, nästan svarta bergarten gabbro. Här finns också den sällsynta rapakivigraniten som lätt faller sönder.

Granit – en av de vanligaste bergarterna

Granit är en mycket vanlig bergart som förekommer i många varianter och färger. Huvudmineralen är vanligen vit, grå eller mörkare kvarts, röd eller vit fältspat och ett mörkt mineral som exempelvis biotit eller hornblände. Dessa mineral kan finnas i graniten i olika proportioner. Ofta är graniten ljust grå eller röd. Graniten i Ragunda kallas Ragundagranit.

Granit. Foto: Ann-Charlotte Ladan.

Rapakivigranit – en ovanlig sorts granit som lätt faller sönder

Rapakivigranit är en typ av granit som är ovanlig i Sverige och har ett udda utseende. Den är oftast köttröd med stora rosa kristaller med gulvitt skal. Färgen på kristallerna och skalet kommer av två typer av mineralet fältspat. De något genomskinliga, grå kornen är mineralet kvarts. Ordet rapakivi är finska och består av de två orden ´rapa´ som betyder rutten eller smutsig och ´kivi´ som betyder sten. Namnet kommer av att rapakivigranit lätt bryts ner av exempelvis vatten, vind och is.

Rapakivigranit. Foto: Peter Ladan.

Gabbro – en gråsvart bergart värd att bryta

Den mörka, nästan svarta bergarten heter gabbro. De ljusa kornen i gabbron är mineralet plagioklas. De mörka mineralen består av pyroxen och amfibol. Gabbron är en ekonomiskt viktig bergart som ofta används som byggnadssten.

Gabbro. Foto: Ann-Charlotte Ladan.

Fakta – Ragunda gamla kyrka

Ragunda gamla kyrka är en välbevarad stenkyrka i gotisk stil från 1500-talets första årtionde. Inslagen av röd Ragundagranit är typiskt för byggnaden. Enligt traditionen är kyrkan uppförd av dominikanermunken Josephus som var kyrkoherde i Indal åren 1480-1510.

Den gamla kyrkobyggnaden övergavs när Ragunda nya kyrka stod klar. Den stod öde under närmare 80 år innan den togs i bruk igen 1931.

Källa: Svenska kyrkan.

Låg tidigare vid Ragundasjöns strandkant

Den 6 juni 1796 försökte Magnus Huss – Vildhussen – leda om vattnet förbi det 30 meter höga vattenfallet Storforsen i nuvarande Döda fallet. Planen fungerade inte som han tänkt sig och hela Ragundasjön tömdes på bara några timmar.  

Före katastrofen låg strandkanten strax nedanför Ragunda gamla kyrka. Läget gjorde att besökare till kyrkan och dess gudstjänster kunde ta sig hit över sjön med båt.

Efter tömningen av Ragundasjön grävde sig Indalsälven ner i den tidigare sjöbottnen.

Vattennivån i Indalsälven är reglerad för produktion av vattenkraft och ligger här ungefär 35 meter lägre än Ragundasjöns gamla strandlinje.

Utsikt över Indalsälven och före detta Ragundasjön. Foto: Katarina Söderlund.

Mer information

Tema Kontinentaldrift

Besöksmål på Tema Kontinentaldrift


Fler bilder från platsen

Mur mot Indalsälven i närheten av Ragundasjöns gamla strandlinje. Foto: Tryphon Danielsson.
Ragunda gamla kýrkas klockstapel. Foto: Souleiko Abdi Olade.
Ragunda gamla kýrkas klockstapel. Foto: Katarina Söderlund.

Besöksmål i närheten


Praktisk information

Tillgänglighet

Se Tillgänglighet.

Aktiviteter

Ta en paus och njut av utsikten över Indalsälven. Se även Aktiviteter i Ragunda.

Mat och dryck

Sommartid är Ragunda hembygdsgård öppen. Där serveras lunch och fika. Närmaste mataffär finns i Hammarstrand. Se även Mat och dryck i Ragunda.

Boende

Saknas på platsen, men olika alternativ finns i närområdet. Se Boende i Ragunda.

Hitta hit

SWEREF 99 TM N: 6 998 362 E: 569 042
WGS84 N: 63,108040° E: 16,368186°

Rulla till toppen